Lockades från Iran till Sverige med löften om kvinnor – dömdes för krigsbrott • Så gillrade tidigare fången en fälla för sin plågoande efter 30 år.
Nästa vecka, den 11 januari, tar Svea hovrätt upp målet mot Hamid Noury. Han är en 61-årig iransk medborgare som den 14 juli 2022 i Stockholms tingsrätt dömdes till livstids fängelse för grovt brott mot folkrätten och för mord. Domarna går tillbaka till de massavrättningar som genomfördes i iranska fängelser sensommaren 1988.
Kvinnans ex-man, som vi kan kalla Farhid, ska vara Nourys resesällskap. Farhid har skickat bilder på kvinnor via den krypterade meddelandeappen WhatsApp. För att få större klarhet beger vi oss till Kista i nordvästra Stockholm. I en trerumslägenhet i ett slitet miljonprogramshus bor Iraj Mesdaghi. Han gillrade fällan för Hamid Noury.
I förhandlingarna i Stockholms tingsrätt har han varit ett av huvudvittnena mot Hamid Noury. Över 30 år tidigare, i Teheran sommaren 1988, var rollerna ombytta. Iraj Mesdaghi satt på de anklagades bänk. Hamid Noury var domarnas hantlangare. Kort efter shahens fall i januari 1979 utbröt en maktkamp mellan revolutionärerna. Kretsen kring ayatolla Ruhollah Khomeini, shiamuslimernas allerhögste ledare, tog kontrollen. De förvandlade Iran till en teokrati, en Gudsstat där religionen står ovanför politiken.
Det var också Noury som enligt domen beordrade fångarna ut från cellerna till ”dödskorridoren”. Där fick de sitta i väntan på att ställas inför kommittén.Hamid Noury försåg dessutom kommitténs medlemmar med information om fångarna, och läste upp namnen på dem som skulle föras till avrättning.glömma. Jag lever, men mina kamrater mördades.
Iraj Mesdaghi sökte sig till de radikala studentkretsar som ville störta shahen. Den tongivande oppositionsgruppen var Mujahedin-i Khalq , i dagligt tal Mujahedin. – I dag har jag tagit avstånd från Mujahedin. Men på den tiden hade de en bred folklig förankring, säger Iraj Mesdaghi. Eftermiddagsstillheten i förortslägenheten i Kista bryts av arbetare som tuktar träden i parken utanför med sina motorsågar. Det envisa skärande ljudet blir en obehaglig förstärkning av Iraj Mesdaghis minnesbilder från fängelset.
När fångarna vistades utanför cellen hade de oftast ögonbindlar som såg ut som på bilden. Bindlarna var personliga för att undvika smittspridning. ”Och de gick att manipulera”, säger Iraj Mesdaghi., när Iraj Mesdaghi tillbringat närmare sju år i fängelse, inträffade något som i princip förde alla politiska fångar i Irans fängelser till galgen, oavsett vilket straff de tilldömts.
Efter nästan åtta år av FN-medling, där bland annat Olof Palme medverkade, skrev Iran under en överenskommelse om vapenvila. Det var den 20 juli 1988. Men bara några dagar senare började Mujahedin en militär offensiv. Cirka 7 000 gerillakrigare satte sig i rörelse från basen i Irak mot Teheran.att det iranska folket skulle ansluta sig till dem i kampen mot mullornas regim. Men gerillaoffensiven misslyckades.
avtjänat sitt fängelsestraff. Tre år senare flydde han från Iran till Turkiet, tillsammans med sin hustru och parets nyfödde son. Med hjälp av FN kunde familjen ta sig vidare till Sverige där de fick asyl. ”Det finns inget mer smärtsamt och skrämmande än att piskas under fotsulorna. Fötternas nerver står i direkt förbindelse med hjärnan”. Iraj Mesdaghi berättar om tortyren hade fick utstå.Men tillbaka till hur Hamid Noury åkte fast. Det var genom sin roll som idog grävare och opinionsbildare som Iraj Mesdaghi kom Hamid Noury på spåren.
Iraj Mesdaghi vill träffa sin nya kontakt så snart som möjligt. Redan nästa dag ses de på en persisk krog i Kista. Grundprincipen är att brottslingar ska dömas i det land där brottet har begåtts. Om det inte går kan Internationella brottmålsdomstolen i Haag gripa in. Men när det gäller Iran är det inte praktiskt möjligt, eftersom Irans regim inte har godkänt Romfördraget .
Under tiden börjar Iraj Mesdaghi frenetiskt arbeta för att skaffa underlag till en polisanmälan som ska skickas till krigsbrottskommissionen vid polisen i Stockholm. Han kontaktar en juristbyrå i London, specialiserad på människorättsbrott, samt den svenske advokaten Göran Hjalmarsson som har lång erfarenhet av den här typen av brottmål.
– Jag minns en gång när vi satt på ett kafé i Kista och Farhid talade med Hamid Noury. Farhid hade skickat över foton på kvinnor – fast det var ju bilder som han plockat på måfå från nätet. Så upptäckte han en kvinnlig bekant på kaféet och ropade henne till sig: ”Kom och säg hej i telefonen till min vän från Teheran”. Efteråt sade han till Noury: ”Henne kommer du att få träffa”.
För att lägga ut en dimridå mellan sig själv och Hamid Nourys ankomst till Sverige, bestämde sig Iraj Mesdaghi för att flyga till USA. Farhid stod nu på Arlanda. Men till skillnad från alla andra som trängdes där, önskade han intensivt att den person han väntade på– Alla passagerare hade lämnat planet, utom Hamid Noury. Då ringde polisen till Farhid och sade: ”Din släkting är arresterad. Åk hem”. Farhid ringde mig. Jag var så lycklig, säger Iraj Mesdaghi och skiner upp vid minnet.
Den 27 juli 2021 åtalades Hamid Noury vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och mord. Det finns ett 70-tal målsägare från elva länder, främst iranska flyktingar som tvingades lämna sitt land åren efter revolutionen 1979 och vars anhöriga avrättats, eller som torterats i fängelse. Hamid Noury avbildad under rättegångens första dag i augusti 2021. Då hade han redan suttit häktad i nästan två år.och regnigaste dag träffar vi Hamid Noury i besöksrum 5:3:1 i häktet i Sollentuna norr om Stockholm.
– Du har väl läst domen? Jag har inte ens varit på plats i det där fängelset i Teheran som åklagaren talar om. Detta är en konspiration! Han spred min bild över hela Sverige inför rättegången. Det är därför vittnena påstår att de kände igen mig.– Det stämmer att jag försökt hjälpa det här paret. Ja, jag har besökt dem tidigare i Stockholm när de haft problem i äktenskapet.
Hamid Noury förhörs i Stockholms tingsrätt. Han har hela tiden förnekat all inblandning i massavrättningarna år 1988 och hävdar att han inte ens var på plats i det aktuella fängelset.Mot Nourys utsagor står vittnesmål från målsägare som oberoende av varandra säger att de känner igen honom från fängelset.
Ebrahim Raisi, Irans nuvarande president, är uttalat anti-västlig och djupt rotad i Irans islamiska revolution som år 1979 störtade shahen. Raisi var också involverad i massavrättningen av omkring 5 000 politiska fångar i juli 1988.tack vare den fatwa som utfärdades av Khomeini. Den mest omskrivne svensk-iraniern som sitter inspärrad i Iran är läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali. Han. Djalali har flera gånger fått besked om att hans avrättning är nära förestående, men verkställandet har hittills skjutits upp.
Noury hävdar dessutom att han misshandlats av vakter på Kronobergshäktet, där han tidigare var placerad, och att hans restriktioner för att ta emot besök är orimligt hårda.– Fem! Fem gånger har jag tillåtits ta emot besök av mina anhöriga under de 38 månader jag suttit inspärrad. Det är tortyr!Den 14 juli 2022.
Häktade utan restriktioner kan i normalfallet få besök av familj en gång i veckan. ”Vad gäller häktade med restriktioner måste åklagaren medge att besök får äga rum”, skriver Magnusson.
Philippines Latest News, Philippines Headlines
Similar News:You can also read news stories similar to this one that we have collected from other news sources.
Handboll: Sverige vann träningsmatch mot Serbien inför hemma-VMNästa vecka drar handbolls-VM igång. Då inledde Sverige uppladdningen med en vinst mot Serbien, 35-34. – Vi har blivit ganska bra på att vinna, det visar vi i dag också, säger Lucas Pellas i SVT.
Read more »
Sverige vände och vann – efter ”byten på klockan”LUND. Sverige tänker sno Spaniens gamla mästerskapsvapen: Byta på klockan i VM. – Jag tror att det är väldigt smart, säg
Read more »
SOFIE LÖWENMARK: Pengar till hemlandet kan skapa problem i SverigeSOFIE LÖWENMARK: Migranter skickar många miljarder årligen till sina hemländer. Märkligt nog finns det få studier på hur det påverkar deras liv i Sverige.
Read more »
LEDARE: Sverige blir dummare av all engelskaSvenska språket är utrotningshotat. Och därmed Sverige som vi känner det.
Read more »
Åsne Seierstad: 'Jag trivs bäst i Sverige' - FokusTjugo år efter succéboken Bokhandlaren i Kabul återvänder Åsne Seierstad till Afghanistan. Norska kritiker är lika magsura nu som de var då. AsneSeierstad matsalmegard
Read more »
Björn Wiman: De skrockande krisförnekarna är de verkliga hysterikernaDet nya året inleds med extrema värmerekord i hela Europa, samtidigt som förnekelsen om klimatkrisen växer i Sverige. Men de verkliga fanatikerna är de som låtsas att allt är som vanligt, skriver Björn Wiman.
Read more »